Carry On: Rowell of Rowling? | Book Talk met Fem #3

Een 11-jarig jongetje komt erachter dat hij de uitverkorene is, en dus de machtigste tovenaar is die ooit heeft bestaan. Nee, dit is niet een Harry Potter recensie, maar het boek “Carry On” van Rainbow Rowell toont toch wel enorm veel gelijkenissen.

carry-on-jtsuboike-0006-edit

Bron: Wanderlustywriter

Simon Snow is the worst chosen one who’s ever been chosen’ In een wereld vol magie en tovenaars is het oorlog. Iedereen vecht tegen de Humdrum, die alle magie opzuigt. Ook de oude families vormen een vijand. Hoe zijn de normale tovenaars van plan dit te winnen? Maar dan verschijnt er een voorspelling, een gedicht waar de oplossing in staat. Er zal iemand komen met buitengewone krachten, iemand die de hele wereld kan redden. Zijn naam is Simon Snow en samen met zijn vrienden ( en Baz ) zit hij op Watford, een toverschool. Zijn krachten zijn wonderbaarlijk maar gevaarlijk en langzaam wachten ze af tot de Humdrum weer toeslaat. Gaat Simon Snow de tovenaarswereld helpen en blijft er nog wel magie over?

fangirlIk leerde voor het eerst de wereld van Simon Snow kennen toen ik Rowell’s boek “Fangirl” las. Het hoofdpersonage Cath schreef hierin een fanfiction genaamd “Carry On” over de bekende boekenreeks van Simon Snow. Ik was geobsedeerd met dat verhaal, en het staat ook gemakkelijk in mijn top 5 van beste boeken die ik ooit gelezen heb. Toen ik vorig jaar te horen kreeg dat Rowell een volledig boek over Snow aan het schrijven was flipte ik.

Is “Carry On” dan een rip-off van Rowling’s Harry Potter? Rowell beschreef haar boek als een eigen roman, maar die niet zou bestaan als ze niet zo’n fan was geweest van Harry Potter. Door verhaaltjes over de Harry Potter wereld te schrijven, kwam ze op het idee om zelf een fantasy boek te schrijven als eerbetoon. Na het boek gelezen te hebben kan ik eerlijk zeggen dat er niet zo veel gelijkenissen zijn, en dat Simon Snow compleet verschillend is van Harry Potter. Hoe, zal je zelf moeten ontdekken.

De hoofdstukken worden constant verteld vanuit het standpunt van andere personages, waardoor ze mooi uitgewerkt zijn met eigen gevoelens, gedachten en dromen. Een persoon die je misschien niet (of juist wel) leuk vond in het begin blijkt het omgekeerde te zijn nadat je de gedachten van dat personage kent.

Een imperfecte perfectie (of een perfecte imperfectie?). Dat dacht ik toen ik “Carry on” gelezen had. Elk aspect van dit boek had zijn gebreken van de personages tot het verhaal, wat het boek zo natuurlijk maakte. Ja, het boek bevat magie, vampieren en feeën. Toch kon ik me perfect inleven in de wereld, alsof het compleet normaal was. De wereld van Simon Snow is perfect voor nieuwkomers in dit genre, en heeft een gebalanseerde combinatie van realiteit, fantasie en romantiek (en niet enkel hetero!). Dat is voor mij het teken dat Rainbow Rowell een fantastische schrijfster is.

260085418290517060316

Recensie: ★★★★ 1/2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s