Muse in Paleis 12: een muzikale ruimtereis

Mijn gsm trilde en daar stond het: “We hebben tickets voor Muse!” Jarenlang heb ik geprobeerd tickets te krijgen voor een van hun concerten, en nu is het gebeurd. Gisterenavond stond Muse in Paleis 12 in Brussel en ik was erbij (samen met 15.999 anderen)!

IMG_3849

Beelden werden op meerdere doeken geprojecteerd waardoor ze een 3D effect kregen

Het dynamische rocktrio speelde grote hits zoals Starlight, Uprising en Knights of Cydonia. Frontman Matt Bellamy blies het publiek omver met zijn oneindige stembereik en snerpende gitaarsolo’s, bassist Chris Wolstenholme zweepte het publiek met zijn unieke basgeluid, en drummer Dominic Howard liet monden openvallen met zijn snelle drumslagen die we in ons hart konden voelen.

Verwondering en griezeligheid

De uitwerking van de show was fantastisch. Voor de band nog maar opkwam, vlogen de drones al in het rond en schenen lichtbundels naar het publiek. Toen het nummer “The Handler” ingezet werd, zakten doeken naar beneden en onthulden een gigantische robot, die met zijn grote vingers de muzikanten bespeelde zoals een poppentheater uit de toekomst. Tijdens het concert beleefde ik verwondering en griezeligheid, wat matchte met de betekenis van het album en het gevoel dat de teksten moeten opwekken.

Het hele Drones album gaat over de gevaren van technologie en hoe het onze menselijkheid kan overnemen. Empathie wordt vervangen door apathie. Muse toont dat we op onze hoede moeten zijn voor kunstmatige intelligentie, en er niet van mogen uit gaan dat het onschuldig is.

Over the top?

Het publiek kwam ogen tekort. Zo heb ik niet alles kunnen waarnemen, waardoor ik kost wat kost de show nog eens wil zien. Jammer genoeg zijn de overige drie voorstellingen in België volledig uitverkocht.

IMG_3894

Velen zeggen dat de show wat over the top was. Dat was ook zo. Muse IS over the top en ze komen er perfect mee weg. Muse nam het publiek mee op een muzikale ruimtereis met drones, lasers, 3D projecties en confetti. Wat wil je nog meer in een concert?

Setlist

 1. Dance of the Knights
 2. Drones
 3. Psycho
 4. Dead Inside
 5. Interlude
 6. Hysteria
 7. Plug In Baby
 8. The 2nd Law: Isolated System
 9. The Handler
 10. Resistance
 11. Supermassive Black Hole
 12. Prelude
 13. Starlight
 14. United States of Eurasia
 15. Munich Jam
 16. Madness
 17. Undisclosed Desires
 18. [JFK]
 19. Revolt
 20. Time Is Running Out
 21. Uprising
 22. The Globalist
 23. Drones
 24. Mercy
 25. Knights of Cydonia

Recensie: ★★★★★

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s