A Monster Calls | Book talk met Fem #4

Eerder zei ik al dat ik een “Book Talk met Fem” over dit boek ging posten. En hier is het!

Het monster verscheen net na middernacht. Maar het is niet het monster dat Conor verwachtte, het monster uit de nachtmerrie die hij bijna elke nacht heeft gehad sinds zijn moeder ziek werd. Die met de duisternis, de wind en het geschreeuw. Het monster uit zijn achtertuin is anders. Oud. Wild. En hij wil het meest gevaarlijke van alles van Conor, hij wil de waarheid.

“A Monster Calls” van Patrick Ness is een donker jeugdboek over 13-jarige Connor die probeert om te gaan met de ziekte van zijn moeder. Het is snel duidelijk dat Connor en zijn moeder elkaar proberen sparen van teleurstelling en pijn. Ze verzwijgen hun gevoelens voor elkaar. De schrijver verzwijgt ook belangrijke dingen en houdt zo het mysterie doorheen het hele verhaal.

Ik zeg geregeld dat het een donker boek is. Letterlijk EN figuurlijk. Sommige pagina’s van het boek zien volledig zwart en de illustraties zijn ook uitsluitend zwart wit. Dat geeft een mysterieuze en enge sfeer mee die in koor gaat met het figuurlijke donkere van het boek. Je merkt al meteen dat dit geen jeugdboek is over magie en feetjes, maar een hard verhaal heeft. Je zou zelfs niet meteen denken dat het een jeugdboek is. Toen ik begon te lezen, wist ik meteen dat dit verhaal voor iedereen belangrijk is. De jeugd, die hier een soort steun in kunnen vinden en leren hoe je om kan gaan met verdriet en angst. Maar ook de ouders, die inzien dat je eerlijk moet zijn tegen je kinderen en ze niet als “onwetend” behandelen.

A Monster Calls. Patrick Ness.

Jim Kay maakte de donkere illustraties voor het boek

Ik zie geen gebreken in dit boek. Het verhaal is perfect verteld, de illustraties zijn prachtig en het boek in zijn geheel heeft gewoon alles wat een boek zou moeten hebben. “A Monster Calls” leert je dat het leven niet enkel positieve momenten zal hebben, maar dat je deze moet accepteren om verder te kunnen gaan.

De Nederlandse vertaling van “A Monster Calls” noemt “Zeven Minuten na Middernacht”. Het boek is verkrijgbaar op bol.com in het nederlands en engels. In oktober zal de verfilming van “A Monster Calls” te zien zijn in de bioscoop!

Recensie: ★★★★★

260085418290517060316

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s