The Great Gatsby | Fem’s faves #1

Komende van iemand die het boek nog niet heeft gelezen, vond ik Baz Luhrmann’s adaptie van “The Great Gatsby” geweldig. Ik weet niet of de roman beter is dan de film en Fitzgerald’s woorden volledig ruïneert. Het enige wat ik weet is dat ik verbijsterd was door de prachtige cinematografie en special effects waar de film vol mee zat. Elk deel van de film was schitterend.

TheGreatGatsby

De film werd geregisseerd door Baz Luhrmann, die een verbluffende prestatie leverde om deze film uniek te maken van de andere old school films. In de film spelen topacteurs Leonardo DiCaprio (The Revenant), Tobey Maguire (Spider-man), Carey Mulligan (Suffragette) en Isla Fisher (Now You See Me) – een cast zonder gebreken die de emoties van hun personages zo goed vertonen alsof ze ze echt zijn.

‘The Great Gatsby’ vertelt het verhaal van Jay Gatsby, een self-made miljonair met duistere zakenconnecties. Hoewel hij  een zeer belangrijke rol in het verhaal heeft, is hij niet de verteller. Het verhaal wordt verteld door Nick Carraway, Gatsby’s buurman. De hele film is gebaseerd op de relatie tussen Gatsby en Daisy Buchanann, Nick’s nichtje en vrouw van Tom Buchanan. Hun levens zijn gevuld met geheimen die uiteindelijk tegen hen zullen keren.

De film begint met een depressieve en alcoholverslaafde Nick Carraway (Tobey Maguire), die het verhaal vertelt van Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) aan zijn arts in een psychiatrisch ziekenhuis. Zijn arts suggereert het neer te schrijven in een dagboek, want schrijven is Nick’s ware passie. Nick’s dagboek beschrijft hoe hij zeven jaar eerder een klein huis op Long Island had, grenzend aan het kolossale huis van zijn raadselachtige en rijke buurman, Jay Gatsby. Na het bijwonen van een van Gatsby’s legendarische feestjes wordt Nick door Gatsby gevraagd om een ontmoeting te regelen met zijn nicht Daisy (Carey Mulligan), nu getrouwd met de Britse en ontrouwe Tom Buchanan (Joel Edgerton). Daisy was Gatsby’s ware liefde voor zijn oorlogsdienst . Als Nick akkoord gaat komt hij erachter dat Gatsby, eens een arme jongen, zichzelf volledig opnieuw had opgebouwd als een miljonair, puur om Daisy terug te winnen. Maar de gebeurtenissen van een dronken middag brengen een einde dat allesbehalve vrolijk is.

the-great-gatsby-image03

Bepaalde elementen van ‘The Great Gatsby’ vielen op, zoals de prachtige kostuums. De perfecte, maar toch dramatische en gemoderniseerde reconstructie van de modestijl in de jaren 20 is, volgens mij, perfect gedaan. De cinematografie, of de manier waarop de film werd gefotografeerd, is adembenemend. Ik was steeds opnieuw verbaasd door de schoonheid van de kleuren en de symmetrie van de beelden. Soms kwamen de special effects wat raar over, zoals het vervagende beeld van Daisy, toen Gatsby naar een hemel vol sterren keek. Toch werkten deze technieken op een of andere manier, en maakten ze me de film nog meer waarderen.

De keuze van de muziek sprak me aan, maar was verwarrend bij momenten. De film speelt zich af in 1922, maar is voorzien van nummers die je kunt horen in clubs van tegenwoordig. Ik vond deze mix van oud en modern zeer interessant en beschouw het als een bijzonder aspect.

gg-01037cmrr-1280x632

Tot slot wil ik het hebben over de fenomenale cast. Hoewel DiCaprio’s constante herhaling van de uitdrukking ‘Old Sport’ wat vervelend wordt na 2 uur en 22 minuten, geeft hij toch een een charmant gevoel weer, dat het karakter ongelooflijk sympathiek laat aanvoelen. Tobey Maguire verwarmt mijn Spiderman-liefhebbend hart door hem nog een betere prestatie te zien geven dan bij het spelen van Peter Parker. De blik in Carey Mulligan’s ogen tijdens het spelen van de rol van Daisy was een uitstekende weergave van hoe Daisy eruit zou hebben gezien.

Ik raadt iedereen aan om ‘The Great Gatsby’ te zien: mensen die geïnteresseerd zijn in cinematografie, maar ook mensen die gewoon van een goed verhaal houden.

The Great Gatsby kwam uit in België op 15 mei 2013.

Recensie: ★★★★

260085418290517060316

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s