Ik ben vegetariër!

vegetarian-sticker

 

Niet lang geleden heb ik besloten om een grote stap in mijn leven te zetten. Ik ben vegetariër geworden! Nu, ik zeg dat dit een grote stap was, maar voor mij was dat eigenlijk helemaal niet het geval. Het leek zelfs alsof mijn vrienden en familie hier meer last mee hadden dan ikzelf. Mensen kijken me raar aan wanneer ik zeg dat ik geen vlees eet, en hun gezicht vertrekt nog meer wanneer ik hen zeg dat ik ook meestal veganistisch probeer te eten.  Waarom maakt het hen zoveel uit wat ik denk en doe?

De term vegetarisme en veganisme worden vaak met elkaar verward. Ik zal het even uitleggen! Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren, dus geen vlees, geen vis, en ook geen producten zoals gelatine (van huid of beenderen) en kaas. Veel vegetariërs letten echter minder op vegetarische instinkers zoals gelatine en kaas (zoals ik). Mensen die gevogelte eten noemen zich ook soms vegetariër, maar de correcte term hiervoor is pollotariër. Zelf probeer ik geen gevogelte meer te eten, maar daar hebben mijn ouders het moeilijk mee. Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken zijn “veganisten”.

Ik vraag me af waarom mensen me zo raar bekijken als ik hen zeg dat ik vegetariër ben. “Je hebt wel vlees nodig om gezond te zijn, hé!”. In tegenstelling tot wat velen denken, hebben we vlees helemaal niet nodig om gezond te zijn. Door vleesvervangende producten te eten (zoals groene groenten) krijg je evenveel voedingsstoffen binnen. Vooral mijn vader, een man die houdt van zijn vlees, was verbaasd met mijn keuze. Hij is nog niet volledig overtuigd en denkt ook dat eten zonder vlees niet even lekker is. Deze zaterdag ga ik voor mijn familie veganistisch koken om hen van gedachten te laten veranderen. Laten we hopen dat dat zal lukken!

Hoewel ik het afschuwelijk vindt wat er gebeurt in de dierenslachterijen, is dit niet de hoofdreden waarom ik vegetarisch ben geworden. Ik zou nooit iemand beoordelen op het feit dat hij/zij vlees eet. Toen ik nog vlees at voelde ik me helemaal niet gezond. Sinds ik vegetariër ben geworden voel ik me veel beter in mijn vel. Ik voel me gezonder en levendiger (als er geen examens zijn). Vegetarisch eten is ook gewoon enorm lekker! Vegetarisme heeft ervoor gezorgd dat ik ook veel gezonder eet. Mijn snacks bestaan uit fruit, smoothie bowls, en guilt-free desserts. Ik mis mijn chips en koekjes helemaal niet, want ik vind dit veel verfrissender en het geeft me een goed gevoel.

FullSizeRender (3)

Als je zelf eens een vegetarische levensstijl wilt proberen kan je meedoen aan dagen zonder vlees.

260085418290517060316

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s